Rosberg triumfom obhájil v Brazílii titul vicemajstra sveta

15.11.2015 Celý región

Sao Paulo 15. novembra (TASR) - Nedeľňajšiu VC Brazílie Formuly 1 ovládol Nemec Nico Rosberg na Mercedese, ktorý triumfom potvrdil zisk titulu vicemajstra tohtoročného seriálu MS. Obhajca minuloročného prvenstva na okruhu Interlagos štartoval z pole-position a na druhé miesto odsunul tímového kolegu a už istého šampióna Brita Lewisa Hamiltona. Na treťom mieste prišiel do cieľa Sebastian Vettel na Ferrari.

Rosberg obhájil titul vicemajstra sveta a získal piaty triumf v sezóne. Ovládol aj predchádzajúcu VC Mexika. Na autodróme Joseho Carlosa Paceho v Sao Paulo vyhral systémom štart-cieľ, keď celých 71 kôl udržal na dištanc Hamiltona. Celkovo to je pre neho už 13. triumf v kariére. Tohtoročný seriál vyvrcholí o dva týždne Veľkou cenou Abú Zabí v SAE, poslednou devätnástou VC v roku 2015. Vettel už v celkovom hodnotení skončí určite tretí.

"Áno! Neuveriteľné," kričal nadšený Nemec do vysielačky.

Napriek tomu, že Hamiltonovi sa štart vydaril o niečo viac, si Rosberg udržal pozíciu lídra. Ďaleko nezašiel Carlos Sainz (Toro Rosso), ktorý musel odstaviť svoj monopost so zablokovanou zadnou nápravou. Prvá zastávka v boxoch pozíciu Nemca neohrozila, Brit potreboval na výmenu pneumatík viac ako tri sekundy a pokračoval na druhom mieste.

V 20. kole sa Hamilton znenazdajky objavil za lídrom a atak bol na spadnutie. Majster sveta sa sťažoval do vysielačky, že takto nemôže jazdiť a chcel dosiahnuť povolenie k predbehnutiu tímového kolegu. "Som rýchlejší. Tu nejde predbiehať," odkazoval vedeniu Mercedesu. Stratégia sa však nemenila a Brit tak mohol sledovať iba zadnú časť Nemcovho monopostu.

Po druhej zastávke v boxoch sa Hamilton vrátil v 35. kole na trať za Kimim Räikkönenom. Fína však výmena pneumatík ešte len čakala a tak ho Brit na nových gumách bez problémov predbehol. V zákrute sa zrazili Pastor Maldonado (Lotus) a Švéd Marcus Ericsson (Sauber) a Traťoví komisári sa okamžite pustili do skúmania príčin kolízie a Venezuelčan dostal päťsekundovú penalizáciu.

V 56. kole hlásil Hamilton poškodenú podlahu, inžinieri mu však odpovedali, že podľa dát je všetko v poriadku. Nad okruhom Interlagos sa pred koncom pretekov začalo zmrákať, no napriek obavám niektorých pilotov sa dážď nespustil. "Mám zničené pneumatiky," hlásil Brit dve kolá pred koncom a tak víťazstvo s náskokom takmer siedmich sekúnd napokon patrilo jeho nemeckému tímovému kolegovi.
 

Vyberte región